Ettei yhdenkään lapsen reppu olisi liian raskas kantaa

Tulevat hyvinvointialueet kantavat vastuun yhteistyössä kuntien kanssa, että teemme kaikkemme sen eteen, ettei yhdenkään lapsen reppu ole liian raskas kantaa.

Tuleville hyvinvointialueille siirtyy vastuu monista lasten- ja nuorten palveluista:

neuvoloista, kouluterveydenhuollosta, kuraattorien palveluista sekä lasten- ja nuorten talon moniammatillisesta kokonaisuudesta.

Nämä palvelut tulee jatkossakin saada sieltä, missä lapsetkin ovat lähipalveluina ja kouluista.

Eksoten alueella toimii lasten- ja nuortentalo, monissa kunnissa perhekeskusmalli on vasta tavoite, mikä mahdollistaa palvelujen kokoamisen moniammatilliseksi kokonaisuudeksi.

Hyvinvointialueen vastaamien lasten- ja nuorten palveluiden tulee jatkossakin toimia saumattomasti yhteistyössä perheiden ja kuntien tuottamien palveluiden kanssa.

Lapsia, nuoria ja heidän perheitään tuetaan parhaiten, kun tuen tarpeet pystytään tunnistamaan mahdollisimman varhain ja tukea on tarjolla mahdollisimman kynnyksettömästi.

Eksotella oli käynnissä myötätuulihanke, jossa kouluille tuotiin psyykkareita (psykiatrisia sairaanhoitajia). Vastaavanlaisia kokeiluja on ollut useissa kunnissa ja ne on koettu hyviksi. On pystytty tuomaan lapsille ja nuorille heidän arkeen kasvun tukea kynnyksettömästi omaan ympäristöön. Hyvinvointialueiden tulee löytää rahoitus hankkeen vakinaistamiseksi ja pystyä tarjoamaan jokaisella koululla tukea kasvuun ja kehitykseen myös mielenterveystyön ammattilaisten avulla.

Palveluja tulee yhä enemmän tuoda lasten luo. Perheissä, joissa viikoittaiset terapiat ovat osa arkea, voidaan tunnistaa tarve palveluiden helposta saavutettavuudesta. Toimintaterapiaa voidaan toteuttaa osittain päiväkodin tai koulun tiloissa, jolloin saadaan myös tukea arjen toimintaympäristöön. Puheterapian toimivuutta etäterapiana voidaan kokeilla. Lähelle tuotavia palvelumuotoja tulee kehittää perheiden jaksamisen ja sitoutumisen tukemiseksi.

Neuropsykiatrisia haasteita tunnistetaan nykyisin enemmän. Nepsy (neuropsykiatrian) osaamista ja ymmärtämistä tulee koulutuksella lisätä ja vahvistaa kaikille lasten ja nuorten kanssa toimiville. Osaaminen auttaa oireiden tunnistamisessa, lasten tukemisessa, vahvuuksien löytämisessä ja toimintamallien vahvistamisessa. Resurssi pula viivästyttää Eksoten alueella tutkimuksiin pääsyä merkittävästi ja tästä syytä diagnoosien saaminen usein kestää kohtuuttoman kauan. Diagnoosin puuttuminen ei saa olla este tukipalvelujen saamiselle.

Kouluterveyskyselyn mukaan Etelä-karjalaisista nuorista elämäänsä erittäin tyytyväisten osuus on laskenut kaikissa kyselyyn osallistuneissa ikäluokissa. (https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/ktk/ktk1/summary_aluevertailu2?) On meidän aikuisten vastuulla löytää resurssit lastemme ja nuortemme sekä heidän perheidensä tukemiseen.

Lapsille ja nuorille tulee mahdollistaa heidän äänensä, ajatusten ja toiveiden kuuluviin saaminen. Me voimme arvioida, heillä on tieto. Kuunnellaan sitä ja etsitään kanavia kuulla se paremmin.

Tulevat hyvinvointialueet kantavat vastuun yhteistyössä kuntien kanssa, että teemme kaikkemme, ettei yhdenkään lapsen reppu ole liian raskas kantaa. Lapsia ja nuoria kuunnellen ja perheitä sekä vanhemmuutta tukien.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close