Kotipalvelun kehittämistä ja tuettua palveluasumista, toiveiden ja toimintakyvyn mukaisesti

Monelle koti on maailman paras paikka. Pyrimme vaikuttamaan asumiseemme siten, että se olisi mahdollisimman paljon toiveidemme mukaista.  Itse asun maaseudulla, rakastan omaa rauhaa ja pientä tupaani. Toiveita asumisen suhteen on erilaisia, mutta monia meistä yhdistää halu olla kotona, sittenkin kun ikää karttuu lisää.

Meistä harva tietää, millainen tulevaisuus on. Me emme tiedä, millainen vanhuus meitä odottaa. Toisille meistä se on nykyhetki, tässä ja nyt. Heidän ja meidän vuoksemme, pitää vaikuttaa siihen, että voimme itse päättää asumisestamme.

Kotiin tuotavilla palveluilla voimme mahdollistaa asumisen omassa kodissa. Tämä ei ole uusi asia, mutta kotiin tuotavien palveluiden kuntoon saattaminen on. Tulevien hyvinvointialueiden tulee löytää ratkaisut, kuinka voidaan turvata asuminen ihmisen valitsemalla tavalla ja riittävällä sekä turvallisuuden takaavalla palvelutasolla.

Avainasemassa kotiin tuotavien palveluiden sekä hoivatyön laadun kehittämisessä on riittävä henkilöstö. Henkilöstön saatavuuteen tulee vaikuttaa työehtoja ja -oloja kehittämällä.

Inhimillisesti, mutta myös taloudellisesti kotihoidon haasteisiin vastaaminen on hyvä vaihtoehto. Hoitajilla tulee olla aikaa kohdata ihminen aidosti. Päivittäisen avun lisäksi, kotiin tulee tuoda palveluja, jotka auttavat ikäihmisen pärjäämistä kotona ja ylläpitävät sekä vahvistavat toimintakuntoa. Ikäihmisen on voitava itse päättää, milloin kotihoito ei ole enää hänelle riittävä hoitomuoto ja hän tarvitsee enemmän hoivaa.

Jokaiselle tulee olla oikeus tuettuun asumiseen, kun elämä omassa kodissa ei ole enää elämänlaadun ja turvallisuuden kannalta paras vaihtoehto.

Omaishoitajien arvokas työ mahdollistaa monelle kotona asumisen. Tulevan hyvinvointialueen pitää löytää keinot tukea omaishoitajia tässä tärkeässä ja arvokkaassa työssä.

Omaishoitajien palkkioiden perusteet ja suuruus tulee yhtenäistää, sekä korottaa työn arvoa vastaavaksi. Omaishoitajien jaksamisesta tulee pitää huolta sijaisjärjestelyjen luotettavalla hoitamisella.

Vanhushoivan epäkohdat ovat vakava ihmisoikeusongelma ja häpeäksi suomalaiselle yhteiskunnalle. Ikääntyneiden ihmisarvoisen hoidon ja hoivan turvaamiseen eivät riitä tyhjät lupaukset, on toimien aika.

Eksoten alueella on uutisoitu kotipalvelun kasvaneista jonoista. Syiden arvellaan johtuvan pitkään jatkuneista säästöpaineista, hoitajapulasta, ikääntyneiden määrän kasvusta ja painopisteen siirtymisestä kotona asumisen tukemiseen. Kodin ei pidä, eikä koti saa olla turvaton. On meille kaikille selvää, että tähän on löydettävä ratkaisuja nyt heti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close