Kun hätä on suurin, meistä jokainen toivoisi, että apua olisi lähellä.
Kysymys ei kuitenkaan ole vain toiveista vaan päätöksistä ja järjestämisvastuusta, jota laki säätelee.
Aluevaaleissa on kysymys sosiaali- ja terveyspalveluista, mutta myös arjen turvallisuudesta, palo- ja pelastustoimen järjestämisestä.
- Pelastustoimen palvelutasosta ja avun nopeasta saatavuudesta on huolehdittava koko hyvinvointialueella.
Pelastustoimea sitoo toimintavalmiusvelvoitteet eli vasteajat.
Asetettujen velvoitteiden lisäksi tulee huomioida alueiden erityispiirteet sekä riskitekijät. Etelä-Karjalassa alue on laaja ja Saimaan syleilyssä. Meillä on paljon teollisuutta sekä kuljetuksia. Nämä ovat esimerkiksi huomioitavia alueen erityispiirteitä. Toimintaympäristöstä aiheutuvia riskejä ja siinä tapahtuvia muutoksia, kuten väestön ikääntyminen, kaupungistuminen ja ilmastonmuutos sekä sään ääri-ilmiöt tulee arvioida palvelutarpeen muutosten ennakoimiseksi.
Pelastusverkkomme, ambulanssien sijainasemat, paloasemat, sopimuspalokunnat sekä tehdaspalokunnat on suunniteltu vastaamaan alueen hätätilanteisiin, ei ole mahdollista, että tätä verkostoa tulevalla hyvinvointialueella karsitaan. Verkoston ylläpito edellyttää riittävästi henkilöstöä, investointeja kalustoon ja kiinteistöihin, pelastustoimialan rahoitus on pystyttävä turvaamaan.
Sopimuspalokuntien rooli suorituskyvylle on merkittävä. Näiden toiminnan tukemiseen, kehittämiseen ja ylläpitämiseen vaikuttavia keinoja ovat järjestökoordinaattorin tuki, kouluttautumismahdollisuudet sekä yhteistoiminnan vahvistaminen.
- Sopimuspalokuntien toimintaedellytykset on turvattava ja sopimuspalokuntien ja pelastustoimen yhteistyötä kehitettävä.
- Ensihoitajien ja pelastajien työturvallisuuden ja työssäjaksamisen panostaminen on vaativassa työssä keskeinen asia.
- Tulevalla hyvinvointialueella huolehdittava siitä, että ensihoidon ja sairaaloiden välinen yhteistyö on toimivaa tulevaisuudessakin
- Pelastustoimen tulee jatkossa painottaa nykyistä enemmän ennaltaehkäisyyn.
Luottamuksesta.
Näissä vaaleissa on kysymys luottamuksesta.
Meillä jokaisella on oikeus luottaa, että terveys kuuluu kaikille riippumatta siitä, onko sinulla tai omaisillasi vakuutuksia, voimia taistella tai omaisia, jotka taistelevat puolestasi.
Meillä jokaisella on oikeus luottaa, että saamme tarvitsemamme sosiaali- ja terveyspalvelut läheltä, sovitussa ajassa ja julkisena palveluna.
Meillä jokaisella on oikeus luottaa, että turvallisuuden takaavat palo- ja pelastuspalvelut säilyvät edelleen, tuomassa turvaa hädän hetkellä.
Hyvinvointi vaatii tekoja ja
turvaa tulevaisuudessakin.