Ryhmäpuheenvuoroni valtuuston tilinpäätöskokouksessa 6.6.2022

Jos ei murehdi tulevaa, ei mahdollisesti tarvitse murehtia ollenkaan, antoi mummoni elämän ohjeeksi.

Jos tätä ohjetta noudattaisi, viime vuoden tilinpäätöksessä ei olisi mitään murehdittavaa.

Siitä, mikä on hyvin, pitää iloita. Viime vuosi oli taloudellisesti hyvä ja meillä on sen puolesta hyvä tilanne jatkaa kohti pidemmän tähtäimen suunnitelmien ja perustehtävämme toteuttamista lappeenrantalaisten hyväksi.

Vasemmiston valtuustoryhmä kiittää viranhaltijoita sekä yhteisesti kaikki vastuullisia hyvin valmistellusta tilinpäätöksestä ja hyvin tehdystä sekä osaavasta työstä taloudenhallinnassa.

Olemme viime vuodet saaneet kaikki sopeutua muuttuviin tilanteisiin ja todeta, kuinka ennakolta on lopulta kuitenkin mahdoton varautua yllätyksiin.

Vahva taloudenhallinta, luo turvaa muuttuvissa tilanteissa ja vakautta arjessa, siksi meidän mielestämme yhdessä sovituista talouden raameista tulee pitää kiinni.

Tarvittaessa meidän tulee pystyä arvottamaan investointeja tärkeysjärjestykseen, silloin tulevaisuutemme eli lasten ja nuorten tulee olla etusijalla. Sammonlahden ja Korvenkylän koulujen investointien tulee toteutua, vaikka kustannusten noustessa joutuisimme muutoin investointeja uudelleen arvioimaan.

Koronan taloudellista vaikutuksista suurimman vastuun kantoi hallituksen lupausten mukaisesti valtio. Meidän tulee kuitenkin päättäjinä kantaa vastuu, pystyä näkemään ja tunnistamaan ne jäljet, joita korona ajasta jäi.

Koronan vaikutuksia erityisesti meidän lapsiimme ja nuoriimme.

Nämä vaikutukset meidän tulee nähdä ja taloudellisesti pystyä huomioimaan.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden maksuosuus on suurin erä tilinpäätöksessä, terveys saa maksaa ja hyvinvointia ei mitata rahalla, mutta ohittaen inhimillisyyden, näiden menojen kasvu ja yllättävät muutokset ovat olleet vaikeasti hallittavia ja ennakoitavia kaupungin taloudessa.

Hyvinvointialue kantaa vastuun tulevaisuudessa, uudistuksen taloudelliset vaikutukset talouteen näemme paremmin lähivuosina.

Nyt voimme kuitenkin jo tiedostaa, kuinka tärkeää on tunnistaa rajapinnat ja luoda toimivat yhteistyö ja vuorovaikutus kanavat kaupungin ja hyvinvointialueen välille.

Siinä missä ikärakenteen muutos on vaikuttanut sosiaali- ja terveysmenojen kasvuun, sillä on merkittävä rooli kaikessa ja kaikkeen kaupungin toiminnassa.

Meistä jokainen on kuullut puhetta veto ja pitovoimasta, nyt on toimien aika. Meillä ei ole mahdollisuutta tuudittautua siihen, että kaupunkimme kasvaa ja kehittyy tai edes pysyy vain olemalla maakunnan keskuskaupunki, sen eteen on tehtävä töitä, lujasti töitä.

Ei maistu makealle saatuamme uutisen 400 täällä olevan työpaikan menetyksestä. Mitä menetys tarkoittaa inhimillisesti ja taloudellisesti työntekijöille, kuinka pystymme heitä tukemaan muutoksessa?

Meillä ei ole varaa menettää lisää, siksi edellytämme toimia yritysyhteistyön ja edunvalvonnan vahvistamiseksi. Työpaikat näkyvät tilinpäätöksessä tulevaisuudessakin.

Kokoamme suurempi Lappeenranta, niin olemme sanoneet. Nyt sijaintimme on saanut uuden merkityksen ja sen rajallisuuden näemme tulevaisuudessa. Sijaintimme on ja pysyy. Meidän pitää pystyä yhdessä näkemään vahvuutemme, mahdollisuutemme ja viedä niitä eteenpäin. Meidän pitää pystyä päättämään ja katsomaan tulevaisuuteen.

Kun juna pysähtyy asemalla, ihmiselle pitää tulla tunne, minä haluan nousta pois.

Kun kokousvieras saapuu Rauhaan, hänelle pitää jäädä tunne, palaan tänne takaisin perheeni kanssa.

Kun perhe tulee Lappeenrantaan ja palaa kotiin, heillä pitää olla tunne, tästä täytyy kertoa muillekin.

Se mikä palvelee matkailua, palvelee meitä kaikkia.

Tilinpäätös puhui osallistamisesta.

 Meillä täytyy olla yhteinen visio muuttuneessakin tilanteessa, sellainen sopivan suuri, sellainen aidosti meidän kaikkien lappeenrantalaisten yhteinen, jolla kaupunkiamme ja keskustaa kehitetään.

Visio, jossa kaupunki mahdollistaa ja yrityksiltä ja yhteisöiltä löytyy halua sitoutua ja toteuttaa.

Visio, jossa näkyy etelä-karjalainen ilo sekä aito ylpeys kaupungistamme.

Meillä täytyy olla visio, joka tekee meistä helmen, Saimaan helmen. Se mahdollistaa tämänkaltaiset tilinpäätökset jatkossakin, omin avuin.

Näillä sanoilla Lappeenrannan vasemmiston valtuustoryhmä hyväksyy osaltaan tilinpäätöksen jatoivottaa kaikille kaupungin työntekijöille, valtuutetuille ja kaikille kaupunkilaisille oikein hyvää kesää, sen me olemme kaikki ansainneet.

Rohkeasti, yhdessä ja ennen kaikkea positiivisesti eteenpäin katsoen

Kiitos

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close